Rijschool

Als je beroepschauffeur wilt worden, heb je vast wel eens van code 95 gehoord. Maar wat houdt dit precies in en waarom is het zo belangrijk? Om een antwoord op deze vraag te krijgen is het belangrijk dat de pagina goed door gelezen wordt.

Code 95

Deze code is verplicht als je beroepsmatig een voertuig wilt besturen waarvoor een C1(E), C(E), D1(E), of D(E) rijbewijs nodig is. Dit betekent ook als u alleen voor uw eigen bedrijf vervoert. Denk hierbij aan het besturen van een vrachtwagen, bus of zwaardere aanhanger.

Vrachtwagenrijbewijs

Als u een vrachtwagen rijbewijs wilt halen en u wilt in dat vak gaan werken, dan moet u een code 95 hebben. Deze kunt u vaak behalen in combinatie met de opleiding voor je vrachtwagenrijbewijs. Door het volgen van een nascholing van 35 uur kunt u de code ontvangen. Deze code is vijf jaar geldig, wat betekent dat u iedere vijf jaar de 35 uur nascholing moet volgen. Rijdt u zonder deze code? d Dan kunt u een boete verwachten van ongeveer 900 euro. Daarnaast mag de bestuurder niet meer doorrijden en dekt de verzekering geen schade als u zonder deze code rijdt.

Code 95 Vrijstelling

Een vrachtwagenchauffeur is alleen vrijgesteld als hij materiaal, materieel of machines vervoert die hij nodig heeft om werkzaamheden uit te voeren en als hij hoofdzakelijk andere werkzaamheden verricht dan het besturen van de vrachtwagen. Dus vaak is gewoon een Code 95 nodig.

Samenvatting

Een Code 95 is verplicht als u beroepsmatig een vrachtwagen wilt besturen. Deze code is vijf jaar geldig. Daarna dient de chauffeur nog 35 uur nascholing te volgen. Als u zonder zo’n code rijdt, kunt u een boete van €900,- verwachten. Daarnaast zijn er enkele vrijstellingen. Deze vrijstellingen gelden alleen als de vrachtwagenchauffeur materiaal, apparatuur of machines voor zijn werk vervoert en als hij voornamelijk andere werkzaamheden verricht dan het besturen van het voertuig.

Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten!