Rijschool

 Heftruck certificering

Vraag je je af wat een certificering van een heftruck is en hoe je er een kunt krijgen? Lees dan deze pagina aandachtig door. We vertellen je of een heftruckcertificaat verplicht is, waarom zo’n certificaat nodig is, wat de minimumleeftijd is en of het verplicht is om een Code 95 te hebben.

Is een heftruck certificering verplicht?

Certificering van een heftruck is niet wettelijk verplicht. Het is echter wel aan te raden dit certificaat te behalen. Een heftruckcertificaat bewijst dat er een deskundige opleiding is geweest. Je wilt niet in een discussie met de verzekeringsmaatschappij belanden als je betrokken raakt bij een ongeval en geen heftruckcertificaat heeft. Veel bedrijven vragen hierom of laten je niet rijden zonder.

Waarom is certificeren voor de heftruck nodig?

Een certificering voor de heftruck biedt verschillende voordelen. Door het volgen van een dergelijke cursus kun je veilig een heftruck besturen. Daarnaast leer je tijdens deze cursus hoe je met een heftruck om moet gaan. Als je in het bezit bent van het certificaat, voldoe je als werknemer aan de eisen van de Arbowet. Dit is verplicht voor de verzekering mocht er een ongeluk gebeuren. Bovendien leer je tijdens de cursus hoe je slim en efficiënt met de heftruck om kunt gaan. Hierdoor leer je effectief te werken zodat je sneller klaar bent met uw werk. Tenslotte leer je ook de machine te bedienen en er controle over te krijgen.

Minimum leeftijd voor het besturen heftruck

Om een heftruck te besturen moet je, net als bij een auto, minstens 18 jaar oud zijn. Vanaf deze leeftijd mag de bestuurder zelfstandig een heftruck besturen. Daarnaast mogen 16- en 17-jarigen de heftruck besturen onder toezicht van deskundigen. Wanneer iemand een deskundige is, wordt bepaald door de volgende voorwaarden:

  • Persoon moet ouder zijn dan 18 jaar
  • Persoon moet aantoonbare ervaring hebben met het besturen van een heftruck
  • Hij/zij heeft zicht op de minderjarige bestuurder en is in staat met hem/haar te communiceren

Heftruckcertificaat en Code 95

Als heftruckchauffeur kan het soms verplicht zijn om de Code 95 te halen. Op je vrachtwagenrijbewijs of heftruckrijbewijs staat de Code 95 en deze heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Na vijf jaar vervalt de certificering van de heftruck en moet je het certificaat vernieuwen wanneer je op een heftruck wilt blijven rijden.