Rijschool

Vaarbewijs halen

Wil je met mooi weer het water op met een boot? Haal dan je vaarbewijs bij Opleidingscentrum Toetoett. We bieden cursussen om je examen met alle benodigde kennis te behalen. In Nederland heb je niet altijd een vaarbewijs nodig. Hieronder lees je in welke gevallen je wel in bezit moet zijn van een klein vaarbewijs 1 of 2.

Klein vaarbewijs 1

Dit vaarbewijs is verplicht voor ieder vaartuig dat volgas 20 km/uur of harder gaat. Ook geldt dit voor schepen die langer zijn dan 15 meter. Op rivieren, kanalen en meren moet je in het bezit zijn van vaarbewijs 1. Voor het behalen van je vaarbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Ook moet je voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Bij de cursus staan veiligheid, manoeuvreren, lichten, geluiden, seinen en meer centraal. Zo voorkom je mogelijke aanvaringen en boetes op het water.

Klein vaarbewijs 2

Met klein vaarbewijs 2 kun je alle binnenwateren op. Dit is inclusief Ooster- en Westerschelde, Marker- en IJsselmeer en de Waddenzee. Bij vaarbewijs 2 komen onderwerpen aan de orde zoals plaats- en koersbepaling, GPS, getijden en meer waarmee je rekening moet houden tijdens het varen.

Groot Pleziervaartbewijs 2

Het groot pleziervaartbewijs geldt voor alle binnenlandse wateren. Dit bewijs dien je te behalen wanneer je een schip wilt besturen die langer is dan 25 en korter is dan 40 meter. Hiervoor moet je een theoriecertificaat behalen en een praktijkexamen afleggen.

Wanneer je een aanvraag indient wordt er ook gevraagd om een medische gezondheidsverklaring in te vullen. Hier helpen we je bij Opleidingscentrum Toetoett natuurlijk mee zodat je geen belangrijke zaken mist. Voor een vaarbewijs geldt een onbeperkte geldigheid. Wanneer je deze hebt behaald bij het CBR kun je dus zorgeloos de wateren op, die vallen binnen de toegestane vaargebieden. In het geval van een medische beperking is er wel een beperkte geldigheidsduur.